Orthomoleculaire therapie”Orthos” komt uit het oudgrieks en betekent “goed”, “juist”; moleculair wil zeggen dat het zich bezighoudt met processen op cel-niveau. Onze cellen, weefsels, organen hebben heel veel verschillende voedingsstoffen nodig om hun werk goed te doen, om ons gezond te houden. Dat werk heeft te maken met opbouw en afbraakprocessen in het lichaam. Denk hierbij aan de spijsvertering: voeding wordt afgebroken in kleine deeltjes die het lichaam gebruikt om energie te produceren. Hierbij komen stoffen vrij die het lichaam niet kan gebruiken en weer afgevoerd worden. Daarbij zijn veel verschillende hulpstoffen nodig, die wij ofwel zelf maken, ofwel uit onze voeding moeten halen. Het lichaam is in feite één grote chemische fabriek.
Maar er kan veel misgaan in deze fabriek: als de aanvoer van grondstoffen niet goed is (hoeveelheid en/of samenstelling) kan er minder energie vrijgemaakt worden. Dit kan op den duur tot lichamelijke en ook psychische (chronische) klachten leiden.
Voorbeelden van klachten die kunnen onstaan door tekorten aan voedingsstoffen zijn onder andere:
vermoeidheid, hoofdpijn, darmklachten (spastische darm, IBS), gewrichtsklachten, fibromyalgie en metabool syndroom.
De orthomoleculaire therapeut kan aan de hand van een uitgebreid vraaggesprek en eventuele aanvullende onderzoeken vaststellen of er tekorten zijn. Deze kunnen dan aangevuld worden met orthomoleculaire middelen zoals vitaminepreparaten, mineralen en andere stoffen. Maar meestal begint de aanpak van klachten met een advies over voeding. Want daarmee is heel veel winst te behalen.
Laat u adviseren voordat u zelf met vitamines en dergelijke begint. Slik niet zomaar een multivitamine! De samenstelling van deze middelen is namelijk erg verschillend en niet altijd geschikt voor uw klachten.
Staan uw klachten hier niet genoemd, bel dan vrijblijvend voor informatie.